Niclas: Matschema

Jag hittade nyligen ett helt okej exempel på ett matschema med tillhörande alternativ härifrån Capio. Ursäkta för ett långt och opersonligt inlägg, men jag tycker det kan vara nyttigt för andra att se. Detta nedan är alltså vad vi käkar en helt vanlig dag, helt utan kompensation i form av typ motion eller liknande.
Oavsett vad andra säger så är vi levande exempel på att man kan käka "normalt" och vara i princip sängbunden utan att gå upp ett gram i fett. Skitsnack som "man måste röra sig för att förbränna" och "man blir fet av kolhydrater" är alltså inget annat än skitsnack. För att vi ska kunna påbörja en viktuppgång, eller viktrehabilitering som vi säger här, så lägger man efter ungefär en månad med denna kost till oftast tre näringsdrycker. 
Sjukt värt att tänka på för väldigt många, kan tyckas!

Frukost, 08.00:
2½ dl mjölk/fil, 1 dl gryn(gröt)/ flingor/ 2 dl cornflakes eller All-Bran, 2 msk sylt/ 1 dl bär + 1 mjuk smörgås med Bregott, 2 skivor ost/ 2 msk böcklingpastej, grönsak.

Istf. 1 mjuk smörgås: 2 hårda med bregott, 3 skivor skinka, grönsak.
Veg.Alt: 1 mjuk smörgås med bregott, 2 skivor ost, 1 glas juice.

Lunch, 11.30: (Alternativ och mängder längre ner)
Ex. 2½ dl ris, 1½ dl kycklinggryta, 75 g kokta grönsaker, 1 msk olja/ 2 msk dressing, (under 25 år) 1 glas mjölk (annars vatten)

Veg.Alt: 2½ dl ris, 2½ dl vegetarisk gryta, 75 g kokta grönsaker,
1 msk olja/ 2 msk dressing, 1 glas mjölk.

Mellanmål, 14.15: (Fler exempel längre ned)
1 glas mjölk/ yoghurt, 1 mjuk smörgås, Bregott, 1 skiva skinka, te/kaffe.
Veg.Alt: 1 glas mjölk, 1 mjuk smörgås, 1 msk Tartex.
Ev. 1 Näringsdryck.

Middag, 16.30: (Alternativ och mängder längre ner)
Ex. 2½ dl köttsoppa, salladsassiett inkl dressing, 1 mjuk smörgås, bregott,
2 skivor ost, 100 g ostkaka, 2 msk sylt.

Alt: 2½ dl fisksoppa, salladsassiett inkl dressing, 2 mjuka smörgåsar, bregott, 4 skivor ost.
Veg.Alt: 2½ dl spenatsoppa, 1 kokt ägg, salladsassiett inkl dressing, 1 mjuk, bregott, 100 g ostkaka, 2 msk sylt.

 

Frukt, 18.30

Kväll, 20.00: (Fler exempel nedan)
1 skiva hårt bröd, 1 skiva mjukt bröd, bregott, 2 skivor ost, 1 skiva skinka, grönsaker.

Veg.Alt: 1 skiva hårt bröd med bregott och två skivor ost, 1 skiva hårt bröd med 1 msk tartex, grönsaker.


________________________________________________

Alternativ till mellanmål, eftermiddag:

a) 2 dl blåbärssoppa/nyponsoppa + 3 skorpor
b) kaka, typ Mazarin
c) ½ småfranska med bregott och ost
d) 2 knäckebröd, bregott, 2 skivor skinka
h) 1 kanelbulle ca 60 g
i) 2 st digistivekex, 2 skivor ost
j) 100 g fruktsallad + 75 g glass
k) 1 mjuk skiva bröd, bregott, leverpastej
l) 1 glass-strut/glasspinne
m) 1 våffla med 2 msk sylt
n) 2 st dubbla smörgåsrån med bregott och ost
o) 1 skiva mjuk kaka, typ sockerkaka ca 45 g
p) 2 skivor rostat bröd, bregott, 2 skivor ost
q) 2 dl välling, 2 msk russin, 1 skiva järnrikebröd, salt
r) 1 risifrutti

Alternativ till kvällsfika:

a) 1 portion gröt (2½ dl), 2 dl mjölk, 2 msk sylt
b) 2½ dl fil, 1 dl flingor, 2 msk sylt
c) 1 varm smörgås med bregott, 1 skiva ost, 1 skiva skinka, tomat
d) 2 tunnbrödrullar (ca 25 g/tunnbröd), bregott, 3 skivor skinka, grönsak.
e) 150 g = 1½ dl kräm, 2 dl mjölk
f) 1 mjuk + 1 hård skiva bröd, bregott, 1 kokt ägg.

________________________________________________

Mängder/Alternativ:

1 tsk bregott/smör per smörgås
1 glas = 2 dl
1 skiva skinka = typ 8 g
2 skivor ost = typ 15 g
mjölk/fil = mellanmjölk/mellanfil
½-1 dl sås
3 äggstora potatisar
2½ dl ris = 200 g kokt
Pasta = 200 g kokt
(kyckling)Gryta = 1½ dl
Köttfärssås = 2 dl
Veg. pastasås/gryta = 2½ dl
120 g kött/ 150 g fisk (rå vikt)
   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0